Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ Καρκίνος (5)

Η εγχείριση της Αντζολίνας Ζολί. Σωστή ενέργεια ή λάθος;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου του καρκίνου. Είναι τα γνωστά «ογκογονίδια ή πρωτο-ογκογονίδια». Υπάρχουν όμως  και γονίδια, που αναστέλλουν την ανάπτυξη αυτής της νόσου τα «ογκοκατασταλτικά» λεγόμενα γονίδια. Γονίδια δηλαδή που μας προφυλάσσουν από αυτήν.
Η εμφάνιση της νόσου λοιπόν, εξαρτάται από την σωστή λειτουργία αυτών των γονιδίων, (τμημάτων δηλαδή του DNA μας) αλλά και από ένα ακόμη είδος γονιδίων, αυτά που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση του DNA μας, όταν διάφοροι παράγοντες το επηρεάζουν και το αλλάζουν.
Ο οργανισμός μας έχει, όπως αντιλαμβάνεστε, δικό του μηχανισμό προστασίας. Από τη σωστή ή όχι λειτουργία του συνδυασμού όλων αυτών των γονιδίων, και άλλων πολλών επίσης, εξαρτάται το αν θα νοσήσουμε από τον καρκίνο ή όχι.

Τα γονίδια τα κληρονομούμε από τους γονείς μας, όπως είναι γνωστό. Στη διάρκεια της ζωής μας όμως, πολλές είναι οι επιδράσεις στο περιβάλλον των κυττάρων μας που αλλάζουν τη λειτουργία διαφόρων γονιδίων, δημιουργώντας τις γνωστές «μεταλλάξεις» σε αυτά. Η σχετικά καινούργια  επιστήμη που ασχολείται με αυτά ονομάζεται Επιγενετική. Σας έχω ξαναμιλήσει γι αυτήν σε παλαιότερη ανάρτηση. Κλικ εδώ όσοι θέλετε να τη ξαναδείτε.

Τα διάφορα ποσοστά λοιπόν, που κατά καιρούς ανακοινώνονται από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νόσο του καρκίνου, και αφορούν τη πιθανότητα νόσησης λόγω παρουσίας ή όχι μιας μετάλλαξης σε κάποιο από τα υπεύθυνα για την δημιουργία της νόσου γονίδια, είναι προφανώς λάθος να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Αυτό, γιατί, όπως η Επιγενετική έχει μέχρι τώρα αποδείξει, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν ένα γονίδιο (να του προκαλέσουν δηλαδή μία μετάλλαξη) όπως και να ξανακάνουν υγιές ένα ήδη μεταλλαγμένο γονίδιο. 
Θα έπρεπε λοιπόν οι έρευνες αυτές, να αναφέρονται τόσο σε άτομα που δεν άλλαξαν καμία από τις συνήθειες της ζωής τους ξέροντας πως έχουν ήδη κάποια μετάλλαξη σε γονίδιο που μπορεί να τους οδηγήσει σε νόσο (πράγμα που συνήθως συμβαίνει), όσο και σε άτομα που άλλαξαν το πρότυπο της ζωής τους, με όλους όσους τρόπους σας έχω επανειλημμένα αναφέρει πως αντιμετωπίζονται τα στρες της ζωής (σωστή διατροφή και γείωση, άσκηση, χαλάρωση, διαχείριση συναισθημάτων, γέλιο). Οι τρόποι αυτοί έχει βρεθεί πως βοηθούν στην επιδιόρθωση των μεταλλαγμένων γονιδίων. Μόνον μετά από μία τέτοια συσχέτιση οι έρευνες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αποτελέσματα που θα άξιζε να λάβει κανείς υπ' όψιν.

Δεν βρίσκω  γι αυτό καθόλου σωστό, να προτείνεται στις γυναίκες  σύμφωνα με το πρότυπο της πολύ γνωστής ηθοποιού, να υποστούν το μεγάλο στρες της νάρκωσης και μιας πολύωρης εγχείρισης, αφαιρώντας για προληπτικούς λόγους όργανα υγιή, όταν θα μπορούσαν αυτές να δοκιμάσουν να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους και να εξετασθούν γονιδιακά, μετά από κάποιο διάστημα. Γιατί η ασφάλεια η ψυχική που πιθανόν τους δίνει μία επέμβαση σαν αυτή, δυστυχώς αντισταθμίζεται αρνητικά και πάλι από τα προβλήματα του ψυχισμού που μία τέτοια "αναπηρία" θα τους προκαλέσει. Δεν είδα όμως γενικά τα προβλήματα του στρες (ψυχικού και φυσικού) να αναφέρονται σε αυτή τη περίπτωση. Το μόνο που τονίζεται είναι πως όποιος έχει τα μεταλλαγμένα γονίδια πρέπει να αφαιρεί τα όργανά του προληπτικά!!! 

Αυτή είναι η άποψή μου και φοβάμαι πως η άλλη άποψη, κρύβει μάλλον συντεχνιακά και οικονομικά συμφέροντα.
Η αλλαγή, βέβαια, της ζωής μας προς ένα πιο υγιές πρότυπο, θα πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας, ανεξάρτητα από την διαπίστωση μεταλλάξεων στα γονίδιά μας ή όχι. Τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο μας, όπως και σε αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο σας έχω αναλυτικά εξηγήσει. Μπορούμε να τα αλλάξουμε ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας και να τα μεταφέρουμε υγιή και στα παιδιά μας. Πρέπει να ενημερωθούν οι νέοι ιδίως άνθρωποι γι αυτές τις επιστημονικές ανακαλύψεις, εγκαίρως.


Περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση της νόσου με τα γονίδια, μπορείτε να δείτε εδώ:  http://www.onco.gr/documents/Panani.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.