Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (31)


Ενεργειακή ψυχολογία 
Gary Craig
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε παλαιότερη ανάρτηση (κλικ εδώ για να την διαβάσετε) σας είχα ενημερώσει για την τεχνική EFT  (Emotional Freedom Technique) που ένας Αμερικανός ψυχολόγος (Gary Craig) ανακάλυψε πριν από κάποια χρόνια. 
Σε αυτή την τεχνική, χτυπάει κανείς ελαφρά με τα δάχτυλα κάποια σημεία βελονισμού. Στα σημεία αυτά φαίνεται να ξεκινούν δρόμοι ενεργειακοί μέσα στο σώμα που έχουν κάποια σχέση με τα συναισθήματα και την αποθήκευσή τους. Η μέθοδος ανήκει στην λεγόμενη «ενεργειακή ψυχολογία».
(Έχει ήδη αποδειχθεί πειραματικά πως τα σημεία του δέρματος που μπαίνουν οι βελόνες του βελονισμού, έχουν διαφορετική  -μεγαλύτερη- ηλεκτρική αγωγιμότητα από το υπόλοιπο δέρμα μας. Αυτό σημαίνει πως όταν αυτά ερεθιστούν, το ρεύμα που παράγεται από αυτόν τον ερεθισμό, κινείται ταχύτερα μέσα στο σώμα απ' ότι εάν ερεθιστούν άλλα σημεία).
Από τον καιρό που άρχισε να εφαρμόζεται η τεχνική αυτή του EFT, πολλές έρευνες επιστημονικές έχουν πραγματοποιηθεί, που προσπαθούν άλλες να αποδείξουν  την αποτελεσματικότητά της και άλλες να βρουν τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί.

Ως προς το πρώτο, την αποτελεσματικότητα της μεθόδου δηλαδή, πολλές έρευνες μέχρι  τώρα την έχουν αποδείξει. Τόσο παλαιότερες (1) όσο και πρόσφατες (2). Πολλές  από αυτές αφορούν τον άγχος. Φαίνεται  πως η μέθοδος βοηθάει στην μείωσή του. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα απέδειξε πως  φοιτητές που πήραν μέρος σε αυτή κατάφεραν να το πετύχουν αυτό μέσα σε 8 εβδομάδες και να βελτιώσουν τις αποδώσεις τους στις σπουδές τους.

Ο τρόπος που αυτό επιτυγχάνεται, έρευνες δείχνουν πως είναι μέσω επίδρασης στην αμυγδαλή (μειώνεται η αιμάτωσή της). Τη περιοχή αυτή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την συναισθηματική εκτίμηση των διαφόρων ερεθισμάτων που φτάνουν στον εγκέφαλό μας.  Και καταστέλλοντας τη δράση της αμυγδαλής, μειώνεται η έκκριση των ορμονών του στρες από τον εγκέφαλο.(3) Ενώ άλλοι επίσης έχουν πει πως επηρεάζεται η ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (4)

Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Μπορεί ο καθένας να τη μάθει στα αντίστοιχα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Όσοι λοιπόν δοκιμάσατε και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε με τις ασκήσεις χαλάρωσης που σας έχω εγώ δώσει, δοκιμάστε για ένα διάστημα την μέθοδο αυτή. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε λίγο και στη συνέχεια θα μπορέσετε να προχωρήσετε ακόμη περισσότερο σε χαλάρωση με τις τεχνικές που σας έχω δώσει εγώ στα δικά μου βίντεο.
Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.