Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Επιστήμη - Πολιτισμός (12)


Νευροπλαστικότητα, η καινούργια επιστήμη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την νέα επιστήμη που λέγεται Νευροπλαστικότητα (Neuroplasticity) θα μιλήσουμε σήμερα.
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις αλλαγές τόσο λειτουργικές όσο και δομικές του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος, τα νευρικά μας κύτταρα δηλαδή, δεν μένει αμετάβλητος  μετά την ενηλικίωσή μας, όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες. Αντίθετα αυτός μεταβάλλεται τόσο ως προς τις συνδέσεις και τη λειτουργία των νευρικών του κυττάρων, όσο και ως προς την δομή τμημάτων του, με δημιουργία καινούργιων κυττάρων, ανάλογα με τη χρήση τους και τις επιδράσεις του περιβάλλοντος.
Αν κάποιος είναι δεξιόχειρας και χάσει το δεξί του χέρι, με την συνεχή άσκηση, σύντομα θα μπορέσει να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι με ευκολία. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί καινούργιες συνδέσεις ανάμεσα στα κύτταρά του και να ανοίγει έτσι καινούργιους  νευρικούς δρόμους, που δίνουν εντολές στα διάφορα τμήματα του οργανισμού.
Αυτή η ικανότητα δεν εξαρτάται μόνον από την φυσική άσκηση, αλλά και από την πνευματική και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Πνευματικές ασκήσεις, που γίνονται με επιμονή και υπομονή, μπορούν, όπως οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, να αλλάξουν τόσο την δομή όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Και αυτό δείχνει πως θεραπευτικές μέθοδοι που στηρίζονται σε άσκηση του εγκεφάλου (ψυχοθεραπεία, διαλογισμός, αυτοσυγκέντρωση) και όχι σε χημικές ουσίες, όπως είναι τα διάφορα φάρμακα, αποδεικνύονται πολύ πιο χρήσιμες και αποτελεσματικές, αφού όχι μόνον αλλάζουν λειτουργικά τον εγκέφαλο αλλά δεν προκαλούν και στρες στον οργανισμό, όπως οι διάφορες χημικές ουσίες που περιέχονται στα φάρμακα.

Γι αυτό και σε διάφορες ιατρικές σχολές του εξωτερικού έχουν δημιουργηθεί τμήματα που ονομάστηκαν Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) στα οποία ασθενείς με κατάθλιψη αντιμετωπίζονται με μεθόδους που στηρίζονται σε άσκηση στην αυτοσυγκέντρωση, που οδηγεί τον εγκέφαλο σε χαλάρωση και ελαφριά ύπνωση (λειτουργία στα α κύματα) και μέσα από αυτή εκπαίδευσή τους σε αλλαγές συμπεριφοράς και διαχείριση των συναισθημάτων τους .
Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει πολύ καλά αποτελέσματα με αυτή την μέθοδο, και πολύ λιγότερες υποτροπές της νόσου. 
Παρόμοιες είναι και οι ασκήσεις που  υπάρχουν στα βίντεο χαλάρωσης και ενεργειακής εναρμόνισης που θα βρείτε στις αντίστοιχες σελίδες αυτού εδώ του ιστοτόπου.

Εκτός από τη θεραπεία όμως, η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να παίξει και προφυλακτικό ρόλο, για νοσήματα όπως η άνοια, και η απώλεια της μνήμης. Ας μη το ξεχνάμε. 
Υπάρχουν και βιβλία διάφορα επάνω στα θέματα αυτά, καθώς και ασκήσεις (για την άσκηση της μνήμης, της προσοχής κ.λπ.) στο διαδίκτυο
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.