Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (22)


Νέα μορφή διαβήτη, με αυτοαντισώματα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον διαβήτη τύπου 2, τον λεγόμενο διαβήτη των ενηλίκων, σας έχω μιλήσει στο πρώτο από τα δύο εκπαιδευτικά βίντεο με τον τίτλο το στρες και η αντιμετώπισή του. Εκεί σας έχω εξηγήσει πώς τα στρες της ζωής οδηγούν τον οργανισμό στο λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, που είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρουσιάζει κάποιος παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία και αυξημένη πηκτικότητα του αίματος. Σας εξήγησα στο βίντεο εκείνο, τον μηχανισμό με τον οποίο το στρες οδηγεί τον οργανισμό στο σύνδρομο αυτό.
Υπάρχουν όμως και ενήλικες διαβητικοί που δεν είναι παχύσαρκοι. Για την δική τους περίπτωση, εξήγηση με βάση το στρες δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και κάποια άλλη. 
Μία μεγάλη όμως πρόσφατη Πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε πως, ένα 10% των διαβητικών ασθενών εμφανίζει στο αίμα του αυτοαντισώματα.
Αντισώματα δηλαδή που καταστρέφουν τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού. Και στη προκειμένη περίπτωση, τα κύτταρα του παγκρέατος, που είναι το όργανο που παράγει την ινσουλίνη στον οργανισμό, την απαραίτητη αυτή ορμόνη για τον μεταβολισμό του σακχάρου.
Αυτοί οι διαβητικοί ασθενείς, όπως βρέθηκε στην έρευνα, δεν είναι παχύσαρκοι και φτάνουν γρηγορότερα από τους παχύσαρκους στην ανάγκη για λήψη ινσουλίνης. Αυτό δικαιολογείται βέβαια από τα αντισώματα που έχουν, που καταστρέφουν το πάγκρεάς τους.

Η ανάπτυξη όμως αυτοαντισωμάτων, αντισωμάτων δηλαδή που στρέφονται εναντίον του ίδιου μας του οργανισμού, είναι το χαρακτηριστικό των γνωστών μέχρι σήμερα αυτοανόσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτις, ο ερυθηματώδης λύκος κ.λπ. Και είναι γνωστό πως η διαταραχή αυτή του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά την οποία  στρέφεται αυτό εναντίον του ίδιου μας του οργανισμού, έχει και πάλι την βάση της στο στρες. 

Είναι τελικά τα στρες της ζωής η βάση τόσο της εξέλιξής μας σαν είδος, όσο και της καταστροφής μας από τις διάφορες ασθένειες. Και είναι απαραίτητο να τα αντιμετωπίζουμε όσο πιο σωστά μπορούμε, για να προφυλάξουμε ή να βελτιώσουμε την υγεία μας, όπως πολλές φορές σας έχω πει. 
Ισχύει λοιπόν αυτό και για τους διαβητικούς τύπου 2 που δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά εμφανίζουν αυτοαντισώματα.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.