Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/Λίπη (8)


Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μια που ανοίξαμε αυτή τη συζήτηση για τα ω3 λιπαρά οξέα με τη συνταγή που σας έδωσα σε προηγούμενη ανάρτησή μου, σκέφτηκα να συνεχίσουμε σήμερα τη κουβέντα αυτή γιατί έχει αρκετό ενδιαφέρον, με βάση τις ιατρικές έρευνες.
Οι ερευνητές έχουν λοιπόν καταλήξει, πως η περιεκτικότητα σε ω3 της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, πράγμα που σημαίνει πως οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν, θα πρέπει  να τρώνε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κάποιο από τα λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί, πέστροφα), αν θέλουν το καλό των παιδιών που πρόκειται να γεννήσουν. (1)
Τα ω3 λιπαρά οξέα, κατά τους ερευνητές, ρυθμίζουν την μεταφορά πληροφορίας από νευρικό κύτταρο σε νευρικό κύτταρο επηρεάζοντας τόσο τις βιοφυσικές  δυνατότητες της μεμβράνης των κυττάρων, όσο και τη λειτουργία των νευρικών συνάψεων. Των σημείων δηλαδή στα οποία επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα μεταξύ τους.
Οι ερευνητές θεωρούν πως τα ω3 προσλαμβανόμενα είτε με τη διατροφή είτε ως συμπληρώματα, μπορούν να προλάβουν νευρολογικές και νευροψυχιατρικές διαταραχές. (2)
Είναι αξιοσημείωτο πως αποτελέσματα ερευνών οδηγούν στην υπόθεση πως αυτά τα ω3 λιπαρά οξέα παίζουν  ρόλο και στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που εμφανίζεται με την ηλικία. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως 8 εβδομάδες ενίσχυσης της διατροφής τους με ω3 λιπαρά οξέα, βελτίωσε τη λειτουργία των νευρικών συνάψεών τους που είχε διαταραχθεί από την γήρανσή τους (3)
Αλλά και με τη ψυχική διάθεση έχουν συσχετισθεί τω ω3 λιπαρά οξέα. Θεωρούνται αυτά πως ανταγωνίζονται τις προ-φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες) στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την κατάθλιψη. Γιατί έχει βρεθεί πως στους καταθλιπτικούς ασθενείς, το κλάσμα ω3/ω6 λιπαρά οξέα είναι αντεστραμμένο υπέρ των ω6 λιπαρών οξέων που είναι γνωστό πως προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό. (4)
Σας έχω μιλήσει αναλυτικά για αυτά τα λιπαρά οξέα σε παλαιότερη ανάρτηση, που μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Όπως σε όλα τα πράγματα όμως, έτσι και στη διατροφή μας χρειάζεται ισορροπία. Γιατί και  η πολύ αυξημένη πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Ισορροπημένη διατροφή ως προς τα λιπαρά οξέα, είναι αυτή που περιέχει καθημερινά κάποια από τα πιο κάτω:
πράσινα λαχανικά, λιναρόσπορο, ακτινίδια, καρύδια, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο.
Με αγάπη  


Πηγές :
  1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006899308021033
     2. Special Issue: Nutritional Neuroscience
Molecular Nutrition & Food Research Volume 54, Issue 4, pages 447–456, April 2010
    3. Age-related changes in synaptic function: analysis of the effect of dietary supplementation with ω-3 fatty acids. Neuroscience
Volume 94, Issue 1, September 1999, Pages 305–314 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.