Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/αυτοθεραπεία (2)

Πώς ο οργανισμός επιδιορθώνει μόνος του τις βλάβες των πνευμόνων 

Γεια σας
Σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου αυτής της στήλης που αφορούσε τον μηχανισμό αυτόματης επιδιόρθωσης της βλάβης των μυών μας από βλαστοκύτταρα που υπάρχουν σε περιοχές κοντά ή και μακριά από την βλάβη, θέλω σήμερα να σας πω και μία άλλη σχετική καινούργια έρευνα, που αφορά τους πνεύμονές μας αυτή την φορά.

Ερευνητές λοιπόν διαπίστωσαν σε ποντίκια, πως βλάβη των πνευμόνων μπορεί να διορθωθεί αυτόματα από τον οργανισμό από βλαστοκύτταρα και πάλι που βρίσκονται κάπου εκεί κοντά.

Στην έρευνα αυτή, οι Kumar et al. μόλυναν ποντίκια με τον ιό Α της γρίππης, έναν ιό που πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο. Παρά την αρχική βλάβη όμως που έγινε από τον ιό στους πνεύμονες των ποντικιών, η λειτουργία τους αποκαταστάθηκε μέσα σε 3 μήνες. Η επιδιόρθωση των βλαβών έγινε, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από βλαστοκύτταρα που πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο επιθήλιο βρογχιολίων (στο εσωτερικό περίβλημα δηλαδή των πολύ λεπτών βρόγχων) και που στη συνέχεια μετανάστευσαν στην περιοχή της βλάβης και μετατράπηκαν σε κύτταρα σαν αυτά που είχαν καταστραφεί από τον ιό, φτιάχνοντας έτσι καινούργιες κυψελίδες και αποκαθιστώντας την βλάβη.

Και όσο και αν διαφωνώ με την ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα στα διάφορα ιατρικά πειράματα, δεν μπορώ να μην σκεφτώ, πως ο μόνος τρόπος για να πειστούν τα πολύ τεχνοκρατικά μυαλά για το μεγαλείο της φύσης και της ζωής είναι να τους αποδειχτεί αυτό σε όλες του τις λεπτομέρειες μέσα από παρόμοια πειράματα, ώστε να μην μπορούν παρά να το αποδεχθούν, κάποια στιγμή.

Θαυμάστε λοιπόν φίλες και φίλοι μου το μεγαλείο του οργανισμού μας. Το σώμα μας είναι ένας στρατός από τρισεκατομμύρια σοφά σύμπαντα (τα κύτταρά μας) που συνεργάζονται εκπληκτικά για να απολαμβάνουμε αυτό που τόσο απλά λέμε «ζωή», μην το ξεχνάτε. Μένει να το πιστέψουμε αυτό, να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε αυτό το σώμα όσο χρειάζεται, για να μας ανταμείψει και εκείνο με υγεία.

Σκεφθείτε τώρα, αν και εμείς οι άνθρωποι, σαν κύτταρα αυτού του ιστού που λέγεται "ανθρωπότητα", αποφασίζαμε να συνεργαστούμε όπως τα κύτταρα του οργανισμού μας για το καλό του συνόλου αυτού του ιστού.... Φαντάζεστε τι άνετη και όμορφη θα γινόταν έτσι η ανθρώπινη ζωή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης;   
Με αγάπη  

Πηγή : Cell 147, 525; 539 (2011). http://www.cell.com/ 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.