Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ -Πολιτισμός (9)

Νανοτεχνολογία: ωφέλειες και προβλήματα

Γεια σας

Οι περισσότερες και οι περισσότεροι ανάμεσά σας θα έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο «νανοτεχνολογία», που πολύ συζητιέται στις μέρες μας.

Μετά την ανακάλυψη πολύ ευαίσθητων μικροσκοπίων γύρω στα 1980, άρχισε να γίνεται εφικτή η απεικόνιση και η μελέτη πολύ μικρών σωματιδίων της ύλης, τα οποία ονομάστηκαν νανοσωματίδια. Σαν τέτοια χαρακτηρίζονται τα σωματίδια που έχουν μέγεθος μικρότερο του 1/10 του μικρομέτρου (του εκατομμυριοστού του μέτρου δηλαδή) τουλάχιστον κατά την μία τους διάσταση. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για πολύ μικρά κομματάκια της ύλης.

Η παρατήρηση αυτή και η μελέτη, οδήγησε όπως ήταν φυσικό, από το 2000 και μετά,  στην ανάπτυξη και μιας τεχνολογίας η οποία σκοπό έχει την εφαρμογή των ιδιοτήτων αυτών των νανοσωματιδίων στην καθημερινή ζωή μας. Αυτή είναι η «νανοτεχνολογία», η οποία στις μέρες μας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το εκπληκτικό με αυτή την τεχνολογία είναι πως σε αυτά τα επίπεδα της ύλης εμφανίζονται κβαντικά φαινόμενα (φαινόμενα που περιγράφονται από την κβαντική φυσική, την φυσική που ασχολείται με την μελέτη των υποατομικών σωματιδίων δηλαδή). Και αυτά τα φαινόμενα είναι δύσκολο να τα αντιληφθεί δυστυχώς η «τετράγωνη» λογική μας. Όπως επί παραδείγματι, η αλλαγή που παρουσιάζεται στις ηλεκτρονικές ιδιότητες των στερεών όταν αυτά βρίσκονται σε πολύ μικρό μέγεθος, ή  αλλαγή στην ανθεκτικότητά τους.

Η νέα αυτή τεχνολογία έχει βρει εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ιατρικής, των επικοινωνιών, της βιομηχανίας, κ.λ.π. και οι έρευνές της συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να φτιαχτεί με νανοσωλίνες άνθρακα (μία από τις εκπληκτικές ιδιότητές τους είναι και η μεγάλη ανθεκτικότητα) μία τεράστια σκάλα επάνω στην οποία θα ανεβοκατεβαίνει ένα ασανσέρ που θα εννώνει τη γη με άλλους πλανήτες (!!!...) για να μην κοστίζουν πια τόσο ακριβά τα διαστημικά ταξείδια, όπως άκουσα πρόσφατα στο επιστημονικό κανάλι science discovery

Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι πολλές και εκπληκτικές, ωστόσο τα πράγματα όπως πάντα έχουν δύο όψεις. Από την μία αυτή η τεχνολογία οδηγεί σε εφαρμογές που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς αυτήν, εφαρμογές που διευκολύνουν πολύ τη ζωή μας και που θα την διευκολύνουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, από την άλλη όμως έχει αρχίσει να διαφαίνεται πως θα οδηγήσει και αυτή η πρόοδος δυστυχώς σε βλάβη του περιβάλλοντος, ενώ από την άλλη υπάρχει αρκετή προς το παρόν διχογνωμία ως προς την βλάβη που εφαρμογές της μπορεί να προκαλέσουν και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τα νανοσωματίδια αργύρου συγκεκριμένα, που έχουν ιδιαίτερες οπτικές, ηλεκτρικές και  μαγνητικές ιδιότητες, και που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική (χειρουργικά εργαλεία και μάσκες, αλλά και επιθέματα για πληγές) αναφέρεται από κάποιους πως είναι πολύ τοξικά τόσο για το συκώτι όσο και για τον εγκέφαλο, ωστόσο το θέμα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Άλλοι επιστήμονες από πανεπιστήμιο του Καναδά  διαπίστωσαν από την άλλη, πως τα νανοσωματίδια αυτά του αργύρου που διασκορπίζονται στο έδαφος, βλάπτουν τα μικρόβια του εδάφους που βοηθούν τα φυτά να προσλάβουν από εκεί το απαραίτητο για την ανάπτυξή τους άζωτο,  με αποτέλεσμα φυτά που αναπτύσσονται σε περιοχές όπου υπάρχουν αρκετά νανοσωματίδια αργύρου στο έδαφος να υπολείπονται σε ανάπτυξη και οι καρποί τους σε θρεπτικά συστατικά, λόγω της έλλειψης αζώτου.

Με την όλο και μεγαλύτερη χρήση των νανοσωματιδίων στη ζωή μας (σε καλλυντικά, ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και σε τροφές) πριν αυτά καλά-καλά ερευνηθούν ως προς τις πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον και την υγεία μας δημιουργείται ένα μεγάλο ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε φίλες και φίλοι μου, γι αυτό καλό είναι να είμαστε όλοι στα θέματα αυτά ενήμεροι.
Με αγάπη
http://www.naturalnews.com/032146_nanoparticles_environment.html#ixzz1LpiW6eFe

2 σχόλια:

Margo είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ευχαριστούμε πολύ!

Eleni Tsoukali είπε...

Να είστε καλά

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.