Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (17)

Πιπερόριζα (ginger)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για μία ρίζα θα μιλήσουμε σήμερα με θεραπευτικές ιδιότητες,  που  δίνει ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ρόφημα, γίνεται γλυκό ή τουρσί και ταιριάζει πολύ ωραία σε συνταγές φαγητών ανατολίτικου στυλ, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια ή τριμμένη στον τρίφτη.
Η ρίζα αυτή είναι η πιπερόριζα (ginger) και αποτελεί μία πολύ καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου , χαλκού και βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνης).
Βοηθάει πολύ τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει από τη ναυτία και τον έμετο της εγκυμοσύνης, ενώ έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει από μυΪκούς και οστικούς πόνους, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και της πίεσης,  όπως επίσης και στην έκκριση της χολής και την διατήρηση της ρευστότητας του αίματος (αντιπηκτική δράση).
Η γεύση της, πιπεράτη και ελαφρώς ξινή, δίνει ένα πολύ ωραίο ρόφημα όπως σας είπα, αν συνδυαστεί (ένα κομμάτι πιπερόριζας  περίπου 2Χ2 εκ. καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά φετάκια) με μερικά φύλλα δυόσμου, μέντας ή λουίζας στο φλιτζάνι σας  που θα το γεμίσετε στη συνέχεια με ζεστό νερό.  Το ρόφημα βοηθάει να χωνέψετε κα σας ζεσταίνει τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν έχετε συνηθίσει τα ροφήματά σας γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι.
Ένα άλλο επίσης πολύ καλό ρόφημα είναι να βάλετε στο φλυτζάνι σας την κομμένη πιπερόριζα και ζεστό νερό, να το αφήσετε να κρυώσει λίγο (για να μην καταστρέψει το καυτό νερό τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού) και στη συνέχεια να προσθέσετε 1 κ.σ. μέλι και 1/2 κ.γ. κανέλλα.
Σε άλλη ιστοσελίδα βρήκα επίσης συνταγή για πιπερόριζα τουρσί και σας την δίνω αμέσως πιο κάτω:
340 γρ. πιπερόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 φλιτζάνια μηλόξυδο οργανικό
1 κ.σ. αλάτι (κατά προτίμηση θαλασσινό)
½ φλιτζάνι μέλι
Ανακατεύουμε καλά τα τρία τελευταία υλικά σε γυάλινο βάζο, προσθέτουμε τις φέτες της πιπερόριζας και φυλάμε το βάζο στο ψυγείο. Το τουρσί θα είναι έτοιμο για κατανάλωση σε 2 περίπου εβδομάδες.  
Για περισσότερο άρωμα μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε, 1-2 φύλλα δάφνης και μερικούς κόκκους πιπεριού.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.