Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (4)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ  (4, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσω σήμερα τις πληροφορίες που άρχισα να σας δίνω στη προηγούμενη κουβέντα μας για τις ωφέλιμες δράσεις των μικροβίων επάνω στη γη.

2. Προετοίμασαν τη γη για να δεχθεί το ανθρώπινο είδος, κάνοντας τον αέρα αναπνεύσιμο.
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το είδος μας δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί επάνω στη γη εάν δεν υπήρχαν τα μικρόβια. Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, μικρόβια μετέτρεψαν ολόκληρη την βασισμένη στο άζωτο ατμόσφαιρα της γης, στην σημερινή της μορφή της, που βασίζεται στο οξυγόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μεγαλύτερες μορφές ζωής να αναπτυχθούν. Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένη με τα μικρόβια που όχι μόνον μας περιτριγυρίζουν από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αλλά και κατασκηνώνουν μέσα και επάνω στο κορμί μας, βοηθώντας μας να ζήσουμε. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ένα μόνον στα δέκα κύτταρα του κορμιού μας είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινο κύτταρο. Τα υπόλοιπα εννέα είναι μικρόβια!!!....

3. Μας κρατούν υγιείς.
Τα μικρόβια δηλαδή αυτά που ζουν στο σώμα μας, μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε άλλα παθογόνα για μας μικρόβια και να μην αρρωστήσουμε, γιατί μάχονται με εκείνα για μια θέση στο κορμί μας!!.... Αυτό εξασφαλίζει σε εμάς υγεία και στους μικροσκοπικούς μας φίλους ένα ζεστό σπιτικό και ένα πιάτο φαί!…

4. Βοηθούν την πέψη μας και φτιάχνουν πολλές από τις νόστιμες τροφές μας.
Πολλές από τις τροφές μας δεν θα μπορούσε το έντερό μας να τις πέψει χωρίς τη βοήθεια των 10 – 100 τρισεκατομμυρίων μικροβίων που το κατοικούν. Το Bacteroides thetaiotaomicron, π.χ. βοηθάει το σώμα μας να διασπάσει τα πολύπλοκα σάκχαρα. Ενώ χωρίς την ύπαρξη των μικροσκοπικών μας φίλων δεν θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε νόστιμες τροφές όπως το ψωμί, το τυρί ή το γιαούρτι.

5. Αποτελούν πηγές καινούργιων φαρμάκων.                           
Εκατοντάδες από τα χρησιμοποιούμενα σήμερα φάρμακα προέρχονται από χημικές ουσίες που ανακαλύφθηκαν σε μικρόβια.

6. Βοηθούν και υποστηρίζουν τια καλλιέργειες.
Όχι μόνον ο άνθρωπος, αλλά ούτε τα ζώα, ούτε τα φυτά θα μπορούσαν να ζήσουν σε αυτόν τον πλανήτη χωρίς τα μικρόβια. Μικρόβια του εδάφους βοηθούν τα φυτά να αντιμετωπίσουν ζωύφια και ασθένειες, ενώ μετατρέποντας το άζωτο και άλλα συστατικά σε μορφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά, τα βοηθούν στην ανάπτυξή τους.


Έτσι λοιπόν φίλοι μου, ενώ πριν από 150 χρόνια πιστεύαμε πως τα μικρόβια βρίσκονται εδώ για να μας αρρωσταίνουν, σήμερα φτάσαμε να πιστεύουμε πως χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει η ανάπτυξη αυτής της καινούργιας επιστήμης, της Μεταγενετικής, που μελετάει τους φίλους μας αυτούς στο φυσικό τους περιβάλλον και θα ανακαλύπτει όσο προχωρούν οι έρευνες όλο και περισσότερες από τις αλληλοεπιδράσεις τους.
Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.