Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (5)

ΛΙΠΟΣ  ΚΑΙ  ΛΕΠΤΙΝΗ (1)
Γεια σας φίλοι μου
Να σας πω μερικές πληροφορίες σχετικά με το λίπος μας, σκέφτηκα. Νομίζω πως το θέμα έχει ενδιαφέρον.
Πριν λίγο καιρό σε δημοσίευσή μου με ετικέτα «νέα από τον κόσμο» (7) σας είχα μιλήσει για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορούσε έρευνα σε καρκινοπαθή ποντίκια που έδειξε πως όταν τα ζώα ζούσαν σε ένα καλύτερο περιβάλλον με περισσότερες προκλήσεις και περισσότερη κοινωνικότητα παρουσίαζαν βελτίωση της κατάστασής τους και κάποια από αυτά και αυτόματη ίαση της νόσου.
Στο άρθρο αυτό αναλυτικότερα (Cell, Volume 142, Issue 1, 52-64, 9 July 2010 ) οι ερευνητές από πανεπιστήμια της Αμερικής και της Νέας Ζηλανδίας αναφέρουν πως βρήκαν ότι το ενισχυμένο σε προκλήσεις περιβάλλον επιδρά στον υποθάλαμο των ζώων (τμήμα του εγκεφάλου) και διεγείρει την έκκριση από εκεί ενός νευροτροφικού παράγοντα (BDNF) ο οποίος με τη σειρά του επιδρά μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (β-αδρενεργικών υποδοχέων) στον λιπώδη ιστό και σταματάει εκεί την παραγωγή της λεπτίνης. Οι πιο πάνω επιστήμονες πιστεύουν πως αυτός είναι ο δρόμος μέσω του οποίου βελτιώθηκε ο καρκίνος των ζώων. Βοήθησε δηλαδή τη βελτίωση του καρκίνου, η μείωση της παραγόμενης από τον λιπώδη ιστό λεπτίνης.
Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το λίπος μας , που μέχρι πρότινος το θεωρούσαμε, γιατροί και μη, έναν άχρηστο ιστό. Πολύ πρόσφατα όμως, μόλις το 1994, ανακαλύφθηκε πως ο ιστός αυτός παράγει μία ορμόνη, την λεπτίνη της οποίας ο ρόλος στον οργανισμό μας ακόμη ερευνάται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πάνω από 12.000 δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά επάνω στο θέμα των δράσεων της ορμόνης αυτής. Και ενώ αρχικά θεωρήθηκε πως ήταν η ορμόνη που είχε σχέση με τη παχυσαρκία μέσω της ρύθμισης της όρεξης, τώρα πια πιστεύεται πως έχει σχέση και με πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως αυτή του καρδιαγγειακού μας συστήματος, των οστών, του ανοσοποιητικού μας και πολύ πρόσφατα συσχετίσθηκε και με τον καρκίνο, όπως είπαμε πιο πάνω.
Νομίζω λοιπόν πως είναι ενδιαφέρον να ασχοληθούμε λίγο με το λίπος μας και τις λειτουργίες του, σε αυτήν εδώ την ενότητα του ιστολογίου. Θα βοηθήσει πιστεύω πολύ, όσους από εσάς είστε οι ίδιοι ή τα παιδιά σας παχύσαρκοι, να καταλάβετε τι ακριβώς σας συμβαίνει και το σημαντικότερο, τι μπορεί να σας συμβεί στο μέλλον, αν παραμείνετε παχύσαρκοι.

Συνεχίζεται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.