Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (5)

ΑΣ  ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα σκέφτηκα να σας δώσω μία ακόμη άσκηση χαλάρωσης για τα παιδιά σας. Η ίδια άσκηση βέβαια είναι εξ ίσου καλή και για σας, αν δεν έχετε την υπομονή ή την διάθεση να ασχοληθείτε με τον τρόπο χαλάρωσης που σας έχω δώσει στην ετικέτα «Ενεργειακή εναρμόνιση». Λέγεται «αναπνοή –μπαλόνι» και την έχει περιγράψει η παιδοψυχολόγος Charlotte Reznick, PhD στο βιβλίο της «The power of your child’ s imagination» εκδ. Penguin Group 2009. Είναι μέθοδος που εύκολα μπορούν να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν τα παιδιά, και προσφέρει χαλάρωση πνευματική και σωματική που βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του στρες και των επιπτώσεων που αυτό έχει στην υγεία.
Η άσκηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται το παιδί ή εσείς, αλλά είναι ευκολότερο να τη μάθετε σε ξαπλωτή θέση. Μπορείτε να την κάνετε πρώτα εσείς και να βάλετε το παιδί να τοποθετήσει τα χέρια του στη κοιλιά σας για να δει πώς αυτή ανεβοκατεβαίνει με την αναπνοή σας και να μπορέσει να κάνει και εκείνο το ίδιο. Μπορεί να δοκιμάσει την άσκηση πρώτα με ανοιχτά μάτια και στη συνέχεια με κλειστά, γιατί έτσι χαλαρώνει περισσότερο. Λίγη χαμηλή ήρεμη μουσική, μπορεί να βοηθήσει επίσης, δημιουργώντας μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα.
Όταν εκπαιδευτεί το παιδί στην τεχνική, θα μπορεί να κάνει την αναπνοή-μπαλόνι σε οποιαδήποτε θέση του αρέσει.
Από την εμπειρία μου μπορώ να σας βεβαιώσω πως τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως τι πρέπει να κάνουν, πολύ πιο εύκολα από εμάς του ενήλικες. Ο μόλις 6 ετών εγγονός μου την έκανε με μεγάλη ευκολία καθισμένος στο καναπέ αμέσως μόλις του την έδειξα.


Αναπνοή – μπαλόνι
1. Λέτε στο παιδί σας να φανταστεί πως με κάθε ανάσα του φουσκώνει ένα μπαλόνι. Στη συνέχεια φαντάζεται αυτό το μπαλόνι να ξεφουσκώνει τελείως…..
Το αφήνετε να φανταστεί αυτή την εικόνα μερικές φορές

2. Τώρα του ζητάτε να φανταστεί πως το μπαλόνι βρίσκεται μέσα στη κοιλιά του και με κάθε ανάσα του ο αέρας μπαίνει και γεμίζει το μπαλόνι αυτό της κοιλιάς του. (Αν βάλει τα χέρια του στην κοιλιά του, λίγο κάτω από τον αφαλό του, θα μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση αυτή της κοιλιάς του). Με την εκπνοή, αφήνει όλο τον αέρα να βγει από την κοιλιά του και να ξεφουσκώσει αυτή τελείως, όπως το ξεφουσκωμένο μπαλόνι.

3. Στην αρχή αφήνετε το παιδί να κάνει αυτές τις αναπνοές όσο γρήγορα θέλει, αλλά σιγά-σιγά του ζητάτε να αναπνέει όλο και πιο αργά. Το βοηθάτε μετρώντας αργά:
- Τώρα γεμίζεις το μπαλόνι της κοιλιάς σου αργά-αργά…. ένα… δύο…. τρία….
- Και τώρα το αφήνεις να ξεφουσκώσει βγάζοντας όλο τον αέρα…. ένα…. δύο…. τρία….Αρχίζετε με τρεις αναπνοές, αν το παιδί είναι πολύ μικρό, ή με περισσότερες αν είναι μεγαλύτερο και αυξάνετε προοδευτικά τον αριθμό των αναπνοών ανά εβδομάδα.


Επειδή τα μικρά παιδιά δεν μπορούν εύκολα να ασχοληθούν με το ίδιο πράγμα για πολλή ώρα, μπορείτε να κολλήσετε διάφορες εικόνες με μπαλόνια σε κάποια σημεία του σπιτιού και όταν βρίσκεστε κοντά τους να ζητάτε από το παιδί να κάνει μερικές τέτοιες αναπνοές. Θα μοιάζει με παιχνίδι και δεν θα το αρνιέται. Θα ωφελήσει και εσάς εάν κάνετε το ίδιο μαζί του…..
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.